Välkommen till Tandläkare Karin Olebratt

Din tandläkare i Stockholm city
Allmän & Estetisk tandvård nära
Stureplan och Östermalm

Boka här

Fråga Tandläkaren FAQ

Här på vår praktik i centrala Stockholm får vi många frågor om tänder och tandvård. Här försöker vi, i en tandläkar-FAQ, svara på de vanligaste frågorna man kan ha, och berättar hur det fungerar på vår klinik. Om allt från tandvårdsrädsla till hur ofta man ska borsta tänderna. Om tandblekning är farligt och hur det påverkar emaljen, till mer tekniska frågor som hur farligt Bisofenol A egentligen är.


Frågor och Svar

Hur kan man betala hos er?

Man kan betala kontant, med betalkort, eller på vårt Plusgirokonto. Vid fakturering tar vi ut en avi-avgift på 45kr. Större behandlingar ser vi gärna att man betalar i förskott. Det går bra att dela upp betalningen på flera tillfällen under behandlingens gång. Behöver du hjälp med finansiering kan du gå in här till Resurs bank som vi samarbetar med. De erbjuder räntefria lån upp till 30000 kr. Ett exempel på vad det kan kosta ser du här.

Måste jag byta ut mitt amalgam?

De allra flesta människor har inga som helst besvär med att ha amalgam i sin mun och kan lugnt ha det kvar. Den gången fyllningen gjordes utsattes man för lite kvicksilverångor men så fort fyllningen stelnat är det bundet i materialet, och man kan tom svälja en fyllning utan att det ska vara farligt. Amalgam var ett väldigt starkt och bra fyllningsmaterial och en mindre amalgamfyllning kan hålla länge. Om man känner sig orolig över sitt amalgam så går det givetvis bra att byta ut det. Annars försvinner det succesivt i takt med att gamla amalgamfyllningar går sönder. Om man vill göra en amalgamsanering så byter man ut amalgamet mot kompositfyllningar eller porslinskronor. Det blir väldigt vitt och fint när amalgamet försvinner!

Hjälp! Jag har tandläkarskräck! Kan ni hjälpa mig?

Väldigt många människor har mer eller mindre tandläkarskräck. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandvårdsrädsla och tar det på största allvar. Karin är en väldigt snäll tandläkare som jobbar lugnt och mjukt. Först pratar vi alltid igenom vad exakt det är som man tycker är obehagligt. De flesta är rädda för att det ska göra ont och vi är alltid generösa med bedövning om man vill ha det. Vi jobbar alltid väldigt försiktigt för att det inte ska göra ont i onödan och berättar hela tiden  vad vi gör. Tycker du att själva bedövningssprutan är obehaglig så kan man lägga salva innan. Endel patienter lyssnar på musik i lurar för att ta bort lite av ”borrljudet”. Om man känner sig väldigt rädd går det bra att få en lugnande tablett inför behandlingen. Hos oss kan man inte bli sövd eftersom det är både omständigt och dyrt. Det brukar gå väldigt bra ändå. Men är det så att inget annat fungerar så kan vi hjälpa dig med vart du ska vända dig.

Finns det Bisfenol A i tandfyllningsmaterial och hur farligt är det egentligen?

Det har precis publicerats en rapport från Socialstyrelsen angående detta ämne. Gå gärna in och läs den här under vår sida ”tandvård”.

 Är tandblekning farligt för emaljen?

Nej! Tandblekning som du köper hos din tandläkare är inte farligt för emaljen. (Andra material kan vi inte svara för).Vi jobbar med Opalalescense som är det bästa och säkraste medlet på marknaden. Det kommer från USA och är välbeprövat. Några patienter kan uppleva lätta ilningar direkt efter blekningen. Men de allra flesta upplever inga problem alls. Däremot ska man vara försiktig med tex Whitening-tandkräm. Den kan inte bleka tänderna utan gör dem bara rena med extra mycket slipmedel vilket kan ge en tunnare och därmed gulare emalj samt problem med ilningar. Gå gärna in på min sida om tandblekning för att läsa mer.

Hur ofta ska man borsta tänderna och vilken tandkräm ska man ha?

Man ska borsta tänderna 2 ggr/ dag. Morgon och kväll. Det räcker. Borstar man för ofta kan det slita på emaljen. Jag rekommenderar att man normalt borstar efter sin frukost. Så att tänderna hålls rena och fluoret i tandkrämen får verka lite längre än om man borstar först och sen direkt äter frukost. Vilken tandkräm man väljer är en smaksak. Det viktigaste är att den innehåller fluor. Sen är det viktigt att en tandkräm man använder ofta inte innehåller för mycket slipmedel. Det gör tyvärr whitening-tandkrämer, så därför ska man helst inte använda dem. Till barn använder man barntandkräm tills de är ca 6 år. Då kan man gå över till vuxentandkrämer som innehåller lite mer fluor. Läs gärna mer på min sida om förebyggande tandvård.