Välkommen till Tandläkare Karin Olebratt

Din tandläkare i Stockholm city
Allmän & Estetisk tandvård nära
Stureplan och Östermalm

Boka här

Lagning / Fyllning

Lagning/Fyllning

Nuförtiden lagar man aldrig tänderna med amalgam, utan bara med vita fyllningsmaterial. Kompositfyllning eller glasjonomerfyllning. Det vanligaste är Komposit. Det är det material som nu ersätter amalgam om skadan inte är för stor, för då använder man helst porslin.

Komposit

Komposit har fördelen att det binder till tandsubstans och det finns i flera färger vilket gör att fyllningarna smälter ihop med tanden färgmässigt och blir både starka och snygga. Ju mindre en lagning är dess då bättre håller både lagningen och tanden. Eftersom materialet går att bonda fast mot tanden så kan man spara mer tandsubstans än när man använde amalgam. Det gör att risken för att själva tanden ska frakturera minskar. Dagens kompositmalerial är både starkare och mer färgbeständigt än för 20 år sedan. Komposit är ett plastmaterial med glasfillerpartiklar. En kompositfyllning ljushärdas oftast och går då att putsa och polera direkt. Det används fra till små och medelstora fyllningar. Men det går även att bygga upp en hel krona eller en fasad i kompositmaterial.

Glasjonomer

Glasjonomer är ett material som räknas som semipermanent dvs. det kan användas som långtidsprovisorium. Det kan också med fördel användas under gamla kronor och broar där man inte kommer åt att ljushärda eftersom det oftare är kemiskt härdande. Det är ett lite billigare material och inte lika starkt som komposit. Glasjonomer är ett mer opakt material och blir färgmässigt inte lika vackert som kompositfyllningar .Dessa tandlagningar släpper ifrån sig lite fluor och kan därför vara bra att använda på kariesaktiva patienter.

kompositfyllning_01_tandlakare

kompositfyllning_02_tandlakare