Välkommen till Tandläkare Karin Olebratt

Din tandläkare i Stockholm city
Allmän & Estetisk tandvård nära
Stureplan och Östermalm

Boka här

Porslinskrona/bro

Porslin är det material som är mest likt tandens emalj. En porslinskrona görs när en tand är så mycket skadad så att man bedömer att en fyllning inte räcker. Det blir alltså starkare än en kompositfyllning. Ibland kan en tand ha slagits av eller fått sprickor som gör att den behöver förstärkas med en krona. En rotfylld tand är mycket uppborrad och därför kan det oftast vara bra att sätta en krona på en rotfylld tand. Tänder kan slitas ner av tex tandgnissling, ätstörningar eller erosionsskador. En krona fungerar som en ny emalj som sätts runt en skadad tand som behöver byggas upp igen eller förstärkas. Man kan sätta en krona på en egen tand med rot eller på ett implantat. Ibland är det så lite tand kvar att tandläkaren först måste fästa en pelare i roten för att kunna sätta på en krona. Skillnaden mellan en porslinskrona och en porslinsfasad/skalfasad är att en krona går runt hela tanden och därför används när man behöver bygga upp en skadad tand eller förstärka den. En porslinsfasad/skalfasad sitter bara på framsidan på tanden och används när man bara vill ändra en tands position, färg eller form.

Porslinskronor

Porslinskronor består nuförtiden oftast av enbart olika porslinstyper. De behöver alltså inte förstärkas med någon metall. Det gör att porslinskronor går att göra otroligt lika en naturlig tand. Och om en krona måste förstärkas så kan man använda Zirkoniummaterial som är så starkt att man till och med kan använda det i broar. När man inte behöver använda någon metall så slipper man den mörka kant som man tyvärr kan se runt metallförstärkta kronor och broar.

Broar

En bro (även kallat brygga) är något som man gör när man vill ersätta saknade tänder. Man kanske saknar en tand och om granntänderna är mycket lagade så gör man kronor på dem och binder ihop dem med en hängande tand i stället för den som saknas. Om granntänderna inte är så mycket lagade kan ett implantat vara ett bättre alternativ. Om man saknar flera tänder gör man antingen en större bro eller flera implantat. Nuförtiden kan man göra mindre Porslinsbroar som inte behöver förstärkas med metall. Det är bara i vissa fall som man fortfarande måste förstärka en bro/brygga med metall.

porslinskrona_fore_tandläkare_karin_olebratt

Porslinskrona före

porslinskrona_efter_tandläkare_karin_olebratt

Porslinskrona efter

porslinskrona_01_tandlakare_olebratt

porslinskrona_02_tandlakare_olebratt

Kronan/bron tillverkas av en tandtekniker efter att tandläkaren tagit ett avtryck i munnen och sedan cementeras den fast och justeras så ett den passar perfekt i bettet. Färg på porslinet bestämmer vi ihop med patienten och ibland kan det vara bra att besöka tandteknikern för färgtagning.

bro_brygga