Att jobba med förebyggande tandvård, profylax är jätteviktigt.
Den viktigaste förebyggande tandvården är den som du själv gör hemma. Det är förstås väldigt viktigt att borsta noga. Två gånger/ dag räcker. Morgon – efter frukost och kväll. Med eltandborste eller för hand med en vanlig tandborste. Det är en smaksak vilket man väljer. En eltandborste gör oftast lite enklare rent överallt, men man kan borsta lika rent för hand om man är noggrann. Sedan så är det viktigt att man använder något för att göra rent mellan tänderna, för hur noga man än borstar så kommer man inte åt där tänderna står i kontakt mot varandra. Det finns en mängd olika hjälpmedel på marknaden och det viktiga är att hitta det som passar i just din mun. Och det hjälper vi gärna till med.
De flesta yngre har små mellanrum mellan tänderna och då passar tandtråd oftast bäst. Barn med mjölktänder slipper tandtråd. Det räcker att börja när de permanenta tänderna är helt uppe dvs i 13-14 års åldern. Ju äldre man blir så drar tandköttet sig oftast ner lite och då blir det lättare att det fastnar saker mellan tänderna som måste tas bort med tex tandstickor eller mellanrumsborstar. När man är yngre går det att komma undan med lite slarv, men ju äldre man blir desto viktigare blir det att göra rent mellan tänderna. För att undvika tandlossning och karies. Man kan använda en munskölj om man vill, men den kan tyvärr inte ersätta den mekaniska rengörningen utan bara komplettera.
Att tillföra Fluor är också en god investering i starka tänder.
Alla bör använda en fluortandkräm morgon och kväll för att säkerställa att man har ett grundfluorskydd. Men sen kan det vara en bra ide att fylla på med lite extra fluor om man vet med sig att man kanske tex: småäter, har ilningar, är muntorr, röker eller äter vissa mediciner. Vi rekommenderar dig det fluorpreparat som vi tycker passar bäst. tex fluorsköljning, fluortuggummi, eller extra stark fluor-tandkräm. Vi kan även göra Fluorbehandlingar här på praktiken. Fluor kan förebygga hål men även få början till hål att stanna av. På barn ska man borsta med en barntandkräm som är mild och inte löddrar så fort de första tänderna kommit fram i munnen. Det är väldigt viktigt för även väldigt små barn kan få karies om tänderna inte skyddas med fluor.
Din tandhygienist och tandläkare ger dig tips och råd om hur just du ska sköta din mun på bästa sätt.
Tandstensborttagning, polering, putsning, fluorbehandlingar, instruktioner och information hjälper dig både en tandhygienist och tandläkare med.